Hopp til hovedinnholdet

Sikker innsamling av FM-radioen

Kilde: LOOP.NO

Sikker innsamling av FM-radioer til gjenbruk og gjenvinning, finn rett beholder på våre gjenvinningsstasjoner for videre behandling.

Vi har satt ut egne beholdere på våre gjenvinningsstasjoner for å sikre forsvarlig behandling. Vi skiller ut brukbare og ikke brukbare FM-radioer på gjenvinningsstasjonene slik at disse radioene kan gjenbrukes et annet sted der FM-nettet fremdeles er i full drift. Radioer som fungerer blir sendt til Norsk Ombruk for testing og videre avhending. 

I løpet av 2017 slutter de nasjonale radiokanalene sine FM-sendinger i hele Norge, men det betyr ikke at den gamle radioen er ubrukelig. Den kan få et nytt liv med oppgradert teknologi eller bli gjenvunnet til råvarer som gull og kobber.

Alle radioer med inngang for ekstern lydkilde kan oppgraderes med et adapter, se etter uttak som aux eller line-in. Hvis din radio ikke kan kobles til adapter lever den inn til gjenbruk/gjenvinning, ikke la den bli stående og støve ned.

Lever den gratis inn på våre gjenvinningsstasjoner eller bruk vår bestillingsrute for farlig avfall. Avfallet hentes hjemme hos deg, vi tilbyr denne tjenesten 4 ganger i året. Husk registrer bestilling på våre nettsider eller ta kontakt med kundesenteret, sjekk bestillingsfrister.

 

Fakta om menger og gjenvinningsgrad

  •  7,9 millioner norske radioapparater vil bli berørt av overgangen fra FM til DAB. Minst 93 prosent av materialene i en radio kan gjenvinnes og bli til noe nytt. Plast blir til ny plast i alle slags nye produkter. Unntaket er plast som inneholder miljøgifter, den energiutnyttes. Metallene blir til nye metaller, og selges som ny råvare. Eldre radioer med tre rundt seg energiutnyttes. 
  • De fleste elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter) inneholder helse- og miljøfarlige stoffer i varierende mengder. Derfor er det viktig at EE-avfall samles inn og behandles på forsvarlig måte. I tillegg sparer vi CO2-utslipp og energi når plast og metall gjenvinnes. 
  • I 2014 ble det samlet inn omlag 147 500 tonn EE-avfall, noe som tilsvarer omlag 28,6 kg EE-avfall per innbygger i Norge. Lyd- og bildeutstyr, herunder radio, utgjør 3,8 prosent av alt EE-avfall. 
  • Regelverket sier at EE-avfall kan leveres gratis til kommuner eller forhandlere som selger tilsvarende EE-produkter.

 

Les mer

LOOP

Norsk Ombruk

Klikk her for å lese alle utgaver av RiG-posten.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.