Hopp til hovedinnholdet

Selvantennelige brannbomber

Prognosesenteret hevder at vi pusser opp for flere titalls milliarder i året, men vet vi hvordan vi skal håndtere utstyret vi bruker? Pussefillene for eksempel, kan være selvantennelige brannbomber.

Kaster du en pussefille med white spirit eller linolje rett i søpla, kan dette være årsaken til husbranner. Tall fra forsikringsbransjen viser at det årlig er det hele 50 branner som oppstår på grunn av nettopp dette.

 

Ett par råd fra Brann- og redningsetaten:

  • Legg filler og annet utstyr med olje i en beholder fylt med vann etter bruk. Kast de så i en brannsikker og lufttett beholder
  • Brenn det på egnet sted
  • Lagre fillene i en lufttett beholder for brannfarlig avfall i tilfelle behov for kortidsoppbevaring eller transport
  • Større mengder leveres som farlig avfall til godkjent mottak
  • Ikke kast/tøm kjemikalene ut i vasken eller i naturen

 

Lever fillene til et godkjent mottak

I følge Norstat kaster 24% fillene rett i søpla, noe som er svært brannfarlig. 36% sier at de tørker pussefillene før de dynker de i vann og kaster de i en brannsikker og lufttett beholder for deretter å levere det til godkjent mottak. Dette er den mest hensiktsmessige måten å håndtere avfallet på. Å brenne de er også ok så lenge du brenner de på et egnet sted.

Filler med linolje og teakolje utgjør den største trusselen og kan begynne å brenne av seg selv etter bare noen timer eller ligge og godgjøre seg for så å bryte ut i brann flere uker senere. Varmen i et pussegarn med olje kan, i følge kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clemetz i If, komme opp i en selvantenningstemperatur på omtrent 300 grader celsius.

 

Les bruksanvisningen nøye       

Vi oppfordrer alle til å lese bruksanvisningen svært nøye når de skal bruke alle typer kjemiske produkter. Nå når våren kommer er det spesielt viktig å være obs på dette hvis du har tenkt å bruke deler av årstiden på å pusse opp utemøbler, båten eller huset ditt.

 

 

foto: IF

Klikk her for å lese alle utgaver av RiG-posten.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.