Hopp til hovedinnholdet

Retur og destruksjon av legemidler

Har du gamle legemidler? Apotekene tar imot legemidler og legemiddelrester, sorterer dem og sender det videre til forsvarlig destruering. Noe sendes til forbrenning, mens andre medisiner behandles som spesialavfall. Slik unngår vi at legemidlene skader naturen eller havner i feil hender.

 

 

Hjelp oss å håndtere gamle og brukte medisiner på en trygg og forsvarlig måte, ikke kast det i vanlig søppel eller skyll det ned i toalett eller vask. Apotekene har plikt til å ta imot medisiner fra privatkunder og har innført en ordning for retur av medisiner.

Hent returpose på apoteket og lever posen tilbake for en forsvarlig destruering.  Hvert år kaster nordmenn 600 tonn medisiner, kun halvparten leveres inn til apotekenes returordning.

Bruken av medisiner er økende, og noen hundre legemidler er allerede påvist i lave konsentrasjoner i innsjøer og hav. Dette er en advarsel om at vår bruk av medisiner kan føre til miljøproblemer i fremtiden. Du og jeg kan minske miljørisikoen ved å håndtere ubrukte medisiner på en trygg og forsvarlig måte.

Slik gjør du det ved retur av medisin til apoteket:

  • Fjern etiketter med navn om du ønsker det.
  • Papiremballasjen trenger du ikke å levere inn, den kan kildesorteres.
  • Legg medisinene i en returpose.
  • Lever dem på nærmeste apotek.

Sprøytespisser skal ikke leveres på apotek, men kastes i vanlig husholdningsavfall. Pakk dem godt inn i papir eller lignende f.eks. i en melkekartong før det kastes i restavfallet.

 Les mer

Klikk her for å lese alle utgaver av RiG-posten.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.