Hopp til hovedinnholdet

Ny dunk - spørsmål og svar

Har du spørsmål angående den nye henteordningen for glass- og metallemballasje får du kanskje svaret her.

 

I april starter vi utkjøringen av ny beholder for glass- og metallemballasje til alle husstandene i Grenland. Har du spørsmål angående den nye henteordningen får du kanskje svaret her.

 

Hvorfor innfører vi henteordning for glass- og metallemballasje?

Vi innfører henteordningen fordi vi ønsker at så mye som mulig av glass- og metallemballasje skal gå til materialgjenvinning, og at det skal være så enkelt som mulig for folk å kildesortere riktig. 

Basert på plukkanalyser ser vi at 6,9% av avfallet i den sorte dunken kunne blitt sortert som glass- og metallemballasje. Andre kommuner som har innført henteordning har hentet ut over 50% av glass og metallemballasjen som ellers havnet i restavfallet.

 

Hva skal i beholderen?

Bare EMBALLASJE av glass og metall. Det vil si at stekepanner, ildfaste fat, glass, bestikk, vinduer osv. må leveres på gjenvinningsstasjonene.

 

Vi får ny beholder, hvordan vil den være?

Vanlige husstander får en 140 liters beholder med oransje lokk. Borettslag og sameier med større beholdere får en bunntømt container tilpasset glass- og metallemballasje.

 

Hvor ofte vil beholderen bli tømt?

Beholderen vil tømmes hver 8 uke. Det blir totalt 6,5 gang i året og tilnærmet annenhver måned. Det vil komme ut en egen tømmekalender for glass- og metallemballasje før vi starter innsamlingen i september.

 

Når får vi den nye beholderen?

Vi starter med å plassere ut beholdere i april, og skal være ferdige med utplassering i løpet av juli 2019.

 

Må jeg gjøre noe klart til den nye beholderen?

Gjør gjerne plass til den i nærheten av de andre beholderne. Hvis det er vanskelig med plass kan man ha den andre steder på eiendommen, og trille den frem til tømmedagen.

Borettslag og sameier bes ta kontakt med RiG for eventuell befaring og avklaring. Klikk her for å lese mer.

 

Hva skjer med de eksisterende returpunktene?

Når innsamlingen av glass- og metallemballasje har startet, vil vi starte jobben med å fjerne de gamle returpunktene. Du vil fremdeles kunne kaste glass- og metallemballasje på gjenvinningsstasjonene.

 

Vil dette gjøre at vi får større gebyr?

Renovasjonsgebyret fastsettes av kommunene, og skal ikke være større enn det koster å drive tjenesten. I løpet av 7 år vil det ha en kalkulert gebyreffekt på rett rundt 100 kr i året per husstand. Selve driften av denne løsningen er ikke mye dyrere enn eksisterende løsning med returpunkt.

 

Er det sammenheng mellom den nye gebyrmodellen og innføring av henteordning for glass- og metallemballasje?

Nei, men med et større fokus på mer materialgjenvinning og komplekse renovasjonstjenester så blir det ikke riktig å ta betalt kun for mengde restavfall. Ved å ha et standardgebyr som tar høyde for hva hele renovasjonstjenesten koster, får vi en mer rettferdig fordeling av kostnadene.

 

Kan jeg starte å bruke beholderen når jeg får den?

Vi anbefaler ikke å begynner å bruke beholderen før i juli. Årsaken er at vi ikke starter innsamlingen før i september. Og siden innsamlingen er hver 8 uke, kan det gå helt til slutten av oktober før din beholder blir tømt.

 

Kan jeg og naboene mine samarbeide, og få felles beholder?

Ja, det er mulig. Det må meldes inn til Renovasjon i Grenland med adresser på de i nabolaget som vil samarbeide, samt informasjon om hvor eventuelt felles samlepunkt skal være.

 

Må jeg gjøre noe med glass- og metallemballasjen før jeg kaster den?

Ja, det er viktig at du skyller den godt slik at det ikke er igjen matrester og annet avfall. Det er for å sikre at det ikke danner seg lukt, og tiltrekker seg innsekter og skadedyr. Samtidig som det gjør at kvaliteten på gjenvinningen blir mye bedre.

 

Hva skjer med glass- og metallemballasjen når det blir samlet inn?

Det smeltes om til nye produkter. Alex Rosén kan si mer om det: https://www.youtube.com/watch?v=9S4Q8Ku-NMs

 

Må vi kaste glass- og metallemballasjen i poser før vi kaster dem i beholderen?

Nei! Glass- og metallemballasje kastes løst rett oppi beholderen. Slik forhindrer vi at plast blander seg med glasset og metallet.

 

Får vi egen beholder for oppsamling inne?

Nei dessverre får dere ikke det. Her kan dere bruke vanlige avfallsbøtter og beholdere. Det gjør også at dere kan ordne selv den beste løsningen for midlertidig oppsamling inne hos dere.

 

Jeg tar med glass- og metallemballasje til gjenvinningsstasjonen, kan jeg søke fritak?

Nei, man kan søke fritak for hele renovasjonsløsningen basert på at boligen er ubeboelig, eller særskilte forhold tilsier det. Du kan ikke søke om fritak fra deler av renovasjonsløsningen.

 

Oversikt over hovedaktiviteter

                       

Har jeg plass til beholderen?

Det er mange som bygger skur og andre innretninger for sine avfallsbeholdere. For å vite om man har plass har vi lagt ved nøyaktige mål på beholdere og containere.

 

Beholdere på hjul

140 liter
Bredde: 480 mm
Høyde: 1065 mm
Dybde: 550 mm

240 liter
Bredde: 580 mm
Høyde: 1060 mm
Dybde: 730 mm

Bunntømte overflatecontainere (uten hjul, løftes opp med kran)

800 liter
Bredde: 1000 mm
Høyde: 1700 mm
Dybde: 800 mm

1100 liter
Bredde: 1000 mm
Høyde: 1700 mm
Dybde: 1100 med mer

 

OBS! På bunntømte containere må de stå klare for hindringer over slik at de kan løftes opp med kran. De må ha plant underlag og må ha minimum 20 cm mellom hver container og mellom container og vegg.

Klikk her for å lese alle utgaver av RiG-posten.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.