Hopp til hovedinnholdet

«Mistet» du plastposen eller sigarettsneipen din på havet? Det kan koste dyrene og miljøet dyrt

Hvert år havner flere millioner tonn søppel i verdenshavene og hvert år dør flere millioner fisk, pattedyr og fugler som følge av dette. Hva kan vi som forbruker gjøre?

foto

 

Skal du ut på sjøen eller sole deg stranda i sommer? Da er det lurt å ha ett par ting i bakhodet:

En plastpose blir liggende mellom 10-20 år. I løpet av den tiden kan den transporteres over store avstander og skade både dyr og miljøet. Når plasten omsider blir brutt ned vil de små mikroplastpartiklene som blir igjen (som er mindre enn 1 millimeter i diameter) dra med seg miljøgifter og havne hos dyreplankton, fisk og pattedyr som befinner seg i og ved havet.

 

 

I Dagbladet i går kunne du lese denne lista over hva som skjer med søpla vi «mister» rundt og i havet:

 

Det skjer ofte at fugler, fisker og dyr forveksler søppel med mat. En undersøkelse (gjort ved Lista) viser at 98% av de døde sjøfuglene som ble funnet på stranda hadde plast i magen.

 

Havskilpadder forveksler ofte plast med manet. Skilpadden «Peanut» klarte å vikle seg inn i plastringen fra en 6-pack da den var liten. Heldigvis klarte den ikke å spise plasten denne gangen, men skallet formet seg etter søppelet etterhvert som den vokste.

«Peanut» hadde tydeligvis englevakt for den ble etter hvert funnet og tatt hånd om av en dyrehage. Så heldige er ikke alle dyr som blir offer for marin forsøpling.

foto

 

 

 

Som forbruker er det mye vi kan gjøre for miljøet, men vi må begynne et sted:

 

  • I første omgang kan vi kjøpe minst mulig plast: velg produkter med minst mulig plastemballasje, ta med det samme handlenettet hver gang du går på butikken og dropp engangsbestikket når du skal grille ved stranda eller i parken.
  • Er det ikke søppelbøtter der du er, ta med deg søppelet hjem og kildesorter det der.
  • Fortell familie og venner om at marin forsøpling ER et problem.

 

Ved å gjøre noen små, enkle endringer i hverdagen er du med på å ta vare på de naturressursene vi har og ikke minst er du med på og hindre at dyr lider og dør på grunn av vårt forbruk.

 

 

Kilde:http://www.nrk.no/ytring/unnga-skrubbekrem-i-fiskegratengen-1.11836351

http://www.dagbladet.no/2015/06/02/nyheter/vann/sjo/hav/forurensing/39462496/

Klikk her for å lese alle utgaver av RiG-posten.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.