Hopp til hovedinnholdet

La enslige sokker få nytt liv med tekstilgjenvinning

LOOP:NO / FOTO: Marianne Heggenhougen

La enslige sokker få nytt liv med tekstilgjenvinning. Alle typer klær, hele og ødelagte, kan leveres til mottak for tøy/tekstiler som blant annet Fretex, UFF og Renotec håndterer. Klærne må være rene og tørre før du leverer dem.

 

ØDELAGTE KLÆR ER IKKE AVFALL

Mange er ikke klar over at også ødelagte og slitte tekstiler kan leveres til gjenvinning. Lever sko, belter, gardiner, sengetøy og andre tekstiler. Klærne må være rene, tørre og uten lukt. Skitne produkter må kastes som restavfall/brennbart avfall. Hvert år går vi glipp av store ressurs- og miljøbesparelser ved at klær og tekstiler havner i restavfallet. Undersøkelser utført av Miljødirektoratet viser at vi årlig kaster nesten ni kilo tekstiler hver i restavfallet, og det til tross for at store mengder klær leveres til gjenvinning.

I gjennomsnitt fyller vi nordmenn klesskapet med 16,5 kg nye klær årlig. I dag kjøper vi faktisk dobbelt så mye klær som i 1990, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Med så mye klær blir det fort trangt om plassen, mange er flinke til å gi bort klær de ikke bruker lenger men vi kan bli mye bedre.

Så hva skjer med de ensomme sokkene og andre ødelagte tekstiler? Disse får et nytt liv, enten ved at de sys om eller at de resirkuleres til for eksempel isolasjon i bygninger, bilmatter eller filleryer. Til og med hullete nylonstrømper kan få nytt liv som bærenett for epler og appelsiner. Kanskje det er på tide å ta en opprydning i klesskapet hjemme?

HVOR SENDES DET

Frivillige organisasjoner som blant annet Fretex, UFF og Renotec samler inn klær over hele landet. Fretex har mest salg innenlands. UFF selger klærne videre til sine søsterorganisasjoner i Øst-Europa, mye blir også eksportert til Afrika. Renotec samler i hovedsak inn klær på Østlandet og sender alle tekstiler til Øst-Europa.

HVORDAN GJENVINNES DET

Hos for eksempel UFF, samles tøyet inn og kjøres til en av foreningens distribusjonssentraler. Tøyet blir her grovsortert og pakket i 300 kg plastsekker. Tøyet selges hovedsakelig til UFF sine humanitære søsterorganisasjoner i Litauen og Estland, samt to kommersielle sorteringssentraler i Bulgaria og Slovakia. Her blir tøyet finsortert etter kvalitet og omsettes videre ut i verden.

  • 20 prosent solgt i butikker i Norge
  • 60 prosent eksporteres
  • 15 prosent er i for dårlig stand og sorteres ut som restavfall
  • 5 prosent går til pussefiller og re-design

Nyttige linker

LOOP

FRETEX

 

 

Klikk her for å lese alle utgaver av RiG-posten.

 

Rødmyr gjenvinningsstasjon
Pasadalen gjenvinningsstasjon
Man - Fre: 07:00 - 19:30
Lør: 09:00 - 17:00

Eik gjenvinningsstasjon
Tir: 07:00 - 19:00
Tor: 07:00 - 19:00

Vær obs på endringer i forbindelse med helligdager. Les mer her: Gjenvinningsstasjoner

 

Grensen for hvilke kjøretøyer som tillates på mottakene er satt ved kjøretøyer med totalvekt 3.500 kg. Lastebiler og traktorer ingen adgang.

 

Renovasjon i Grenland er nå også på Instagram. Følg oss der for å få med deg oppdateringer, konkurranser og nyttige tips og triks for å gjøre hverdagen bittelitt mer miljøvennlig.
 
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.