Hopp til hovedinnholdet

Hvordan vil du fremstå?

Renovasjon i Grenland (RiG) og kommunene tilbyr et variert utvalg av «avfallstjenester» til innbyggerne i Grenland. Veldig mange av våre kunder er godt fornøyd med tjenestene som tilbys, men noen ganger er kunden misfornøyd – kanskje fordi vi har gjort feil eller fordi betalingen eller tilbudet ikke oppleves som rettferdig. Men betyr det at ansatte på gjenvinningsstasjonene osv. fritt kan trues og trakasseres?

En av oppgavene til RiG er å sørge for en kostnads- og miljøeffektiv drift av renovasjonsordningene i Grenland. Ca. 45.000 kunder får ukentlig hentet avfallet sitt hjemme, og gjenvinningsstasjonene har omtrent 230 000 besøkende i løpet av et år.

 

Standardisering og forenkling, er viktig for å holde prisene så lave som mulig.

I noen tilfeller betyr standardisering en forenkling som våre kunder kan oppleve som urettferdig, og dessverre så går det utover de ansatte, blant annet på gjenvinningsstasjonene.

 

Et eksempel på en standardisering og forenkling, er betalingen ved gjenvinningsstasjonene. Personbiler koster 50 kroner. Større biler og personbil med henger og avfall inntil 2 m3 koster 100 kroner.

Med større biler menes biler med grønne skilt, varebiler og kassebiler osv. inntil 3.500 kilo. Det betyr  i praksis at «samme» bil må betale dobbelt så mye dersom den har grønne skilt og ikke hvite. Vi kan forstå at dette oppleves urettferdig, men det er et enkelt system å praktisere og forholde seg til både som ansatt på gjenvinningsstasjonen og som kunde.

 

Egenbetalingen (gebyret) utgjør rundt 10 - 15 % av de faktiske kostnader knyttet til driften av stasjonene. Så selv om man kanskje må betale litt mer for en større bil (som ofte har mer plass)  er det uansett et godt tilbud. Skal systemet gjøres helt rettferdig må alle biler veies ut og inn, noe som vil fordyre ordningen vesentlig. Men andre modeller for brukerbetaling kan også vurderes.

 

Vi jobber kontinuerlig med å forbedre tjenestene våre. Men det er kanskje ikke mulig å tilfredsstille alle.

Uansett så må vi inntil nye ordninger er på plass, leve med det som allerede er vedtatt og voksne mennesker bør holde seg for gode til å komme med trusler og stygg ordbruk.

 

Trusler og trakassering

Et annet eksempel fra gjenvinningsstasjonene er at det fra tid til annen kommer noen som ønsker å sette fra seg skitne, ødelagte ting i byttebuene. Om de ønsker å sette det i byttebua for å slippe å betale gebyret eller på grunn av uvitenhet vet vi ikke. Men når de ansatte forteller at det kun er hele og rene ting som kan settes igjen der, opplever de noen ganger trusler, trakassering og annen dårlig oppførsel.

Vi oppfordrer alle til å være hyggelige med hverandre og ha respekt for jobben den enkelte er satt til å utføre.

 

 

Med vennlig hilsen

 

Anne Berit Steinseth

Daglig leder

Klikk her for å lese alle utgaver av RiG-posten.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.