Hopp til hovedinnholdet

Telysjakten 1. oktober 2011 – 31. mars 2012

Et telys er lite, men kan spre mye varme og glede. Det gjør høsten mindre mørk og skaper stemning til jul og nyttår. Men telyset har også en verdifull kropp, laget av aluminium, et av de mest gjenvinningsvennlige metallene som finnes.

Ved gjenvinning av aluminium forbrukes det 95 prosent mindre energi enn ved ny-produksjon. Det innebærer at produksjonen av brusbokser, sykler og motorer i gjenvunnet aluminium har en langt mindre negativ påvirkning på miljøet.

Det er Hydro som lager telysholderne til IKEAs produksjon i Baltikum, der også de norsksolgte telysene kommer fra. Det selges rundt 200 millioner telys hvert år i Norge, og det meste av aluminiumsemballasjen blir kastet i restavfallet og ikke til resirkulering. Hydro vil gjerne ha denne aluminiumen tilbake til produksjonen av nye aluminiumprodukter for å spare energi.

En telysholder som veier fem gram, tilsvarer cirka den energi som brukes av en 40 watts lyspære på to timer.

Skolekampanje
IKEA og organisasjonen WWF, med Hydro som samarbeidspartner, har startet en skolekampanje for å få folk til å levere brukte telys tilbake. Telysjakten er en konkurranse som gir alle elever fra 1.-4.klasse i barneskolen muligheten til - på en enkel og morsom måte - å lære seg mer om kretsløpstankegang, gjenvinning og hvordan vi kan ta vare på jordens ressurser. Gjennom å følge aluminiumets vei mellom tilblivelse og gjenvinningsanlegg, får elevene et tydelig bilde av begrepet gjenvinning.

Det koster ikke noe å være med i konkurransen, annet enn engasjement og oppfinnsomhet. Dessuten kan man vinne en flott premie til hele klassen. Klassen som klarer å samle inn flest aluminiumskopper, vinner en skoletur til Hydros anlegg i Holmestrand, der returaluminium resirkuleres.

Til kampanjen har IKEA laget egne beholdere som klassene kan samle telysene i. Hjemme kan folk kaste telyskoppene i inn i samme returpunkter som man kaster tomflasker. Via nettsiden Telysjakten.no kan barna laste ned diplomer etter hvert som de klarer å samle inn telyskopper, og få mange spennende miljøtips av maskoten Tom Telys.

 

Bli med du også!
Du trenger ikke gå i 1.-4. klasse for å sortere tomme telys. Du kan samle dem hjemme og levere dem til de kommunale returpunktene for glass- og metallemballasje. Men det er en ting som er viktig å gjøre før du leverer dem: Vekeholderen (stålbiten som veken er festet i) må løsnes. Dette gjør du ved å trykke på bunnen av telyskoppene. Det er ikke nødvendig å sortere vekeholderne for seg, det er nok at de er løse.

Under gjenvinningsprosessen skilles vekeholderne fra telyskoppene ved hjelp av en stor magnet. Hvis vekeholderen ikke er løs, blir telyskoppen med stålet og går opp i røyk i stedet for å gjenvinnes.

Les mer om telysjakten og verdien av å gjenvinne aluminium:

http://www.fredrikstad.kommune.no/no/Nyheter/Den-store-telysjakten/

http://www.aftenposten.no/okonomi/innland/article4235432.ece

http://www.hydro.com/no/Pressesenter/Nyheter/Arkiv/2011/Norske-skolebarn-jakter-telys-for-miljoet/

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/vestfold/1.7799991

Klikk her for å lese alle utgaver av RiG-posten.

Bjorstaddalen gjenvinningsstasjon
Man - ons og fre: 07:30 - 15:30
Tor: 07:30 - 19:00

Rødmyr gjenvinningsstasjon
Pasadalen gjenvinningsstasjon
Man - Fre: 07:00 - 19:30
Lør: 09:00 - 17:00

Eik gjenvinningsstasjon
Tir: 07:00 - 19:00
Tor: 07:00 - 19:00

Vær obs på endringer i forbindelse med helligdager. Les mer her: Gjenvinningsstasjoner

 

Grensen for hvilke kjøretøyer som tillates på mottakene er satt ved kjøretøyer med totalvekt 3.500 kg. Lastebiler og traktorer ingen adgang.

 

Sorteringsguide

Renovasjon i Grenland er nå også på Instagram. Følg oss der for å få med deg oppdateringer, konkurranser og nyttige tips og triks for å gjøre hverdagen bittelitt mer miljøvennlig.
 

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.