Hopp til hovedinnholdet

Rapport viser at kildesortering i Grenland gir miljøgevinst.

Bor du i Bamble, Siljan eller Skien? Da skal du være trygg på at når du i 2007 blir bedt om å sortere ditt mat- og plastavfall, så kommer det miljøet til gode.

En fersk miljørapport viser at det er klare miljøfordeler knyttet til å sortere avfallet, framfor å la søpla gå samlet til forbrenning.

Konsulentfirmaet Mepex har nettopp fullført en rapport som tar for seg miljøeffektene av å innføre kildesortering av matavfall og emballasjeplast i Bamble, Siljan og Skien. Rapporten er laget på oppdrag fra Renovasjon i Grenland.

- Vi har hele tiden hatt miljøforhold som et hovedargument for å innføre kildesortering. Men vi var jo nyskjerrige på mer detaljer om hvordan og hvor mye effekt sorteringen har. Derfor fikk vi laget denne utredningen. Det er gledelig at den viser at miljøeffektene er tydelige, sier Anne Berit Steinseth, leder ved renovasjonsenheten i Skien kommune.

Omfattende beregninger
Utredningen har tatt hensyn til en rekke miljømessige sider ved å innføre kildesortering, og sammenlignet det med måten vi behandler i avfallet på i dag - nemlig at alt søppel fra den sorte dunken går samlet til forbrenning med energigjenvinning. Klimaeffekter, forurensing, effekt av transport, effekt av energiproduksjon og energiforbruk er alle tatt med i regnestykket. For å kunne sammenligne størrelser, er de omgjort til en felles målestokk, nemlig penger.

Det er også gjort beregninger med ulike forutsetninger lagt til grunn, for å se hvordan miljøeffektene blir dersom de beste eller dårligste forutsetningene ligger til grunn. Konklusjonen er at sortering kommer best ut i alle de scenariene som er vurdert.

Med de forutsetningene som ansees for å være mest aktuelt for Grenland, er det beregnet at miljøkostnadene vil være 10 kroner lavere pr. tonn etter innføring av kildesortering, enn om sorteringen ikke ble innført. Dersom man antar å få maks uttelling for sorteringen, er forskjellen 90 kroner, mens dersom sorteringen gir minst mulig igjen, er forskjellen nede i kr 7,- pr tonn avfall.

Miljøfordeler som ikke er tatt med i regnestykket
Ikke alle miljøkonsekvenser kan beregnes i penger. Dette er f.eks. nytteverdi av kompost i landbruket og betydningen av å ta vare på fosfor fra matavfallet (fosfor er en begrenset ressurs).

Klikk her for å lese alle utgaver av RiG-posten.

Bjorstaddalen gjenvinningsstasjon
Man - ons og fre: 07:30 - 15:30
Tor: 07:30 - 19:00

Rødmyr gjenvinningsstasjon
Pasadalen gjenvinningsstasjon
Man - Fre: 07:00 - 19:30
Lør: 09:00 - 17:00

Eik gjenvinningsstasjon
Tir: 07:00 - 19:00
Tor: 07:00 - 19:00

Vær obs på endringer i forbindelse med helligdager. Les mer her: Gjenvinningsstasjoner

 

Grensen for hvilke kjøretøyer som tillates på mottakene er satt ved kjøretøyer med totalvekt 3.500 kg. Lastebiler og traktorer ingen adgang.

 

Sorteringsguide

Renovasjon i Grenland er nå også på Instagram. Følg oss der for å få med deg oppdateringer, konkurranser og nyttige tips og triks for å gjøre hverdagen bittelitt mer miljøvennlig.
 

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.