Hopp til hovedinnholdet

Mindre klimagass fra avfallsbehandling

Norcems anlegg i Brevik, hvor restavfall benyttes som innsatsfaktor i produksjonen.

Fra første juli 2009 er det forbudt å legge nedbrytbart avfall som matrester, papir og trevirke på fyllinger. Grenlandskommunene har gjort de nødvendige tilpasninger og lavere klimautslipp er gevinsten.

Fra første juli vil ikke noe avfall fra husholdningene i Grenland legges på deponi. For kommunene Bamble, Skien og Siljan gjelder endringen kun restavfallet. Det nye er at restavfallet vil gå til en svært miljøriktig løsning ved Norcem i Brevik. Restavfallet vil her bli brent, og energien benyttes 100% til sementproduksjonen ved fabrikken.
Matavfallet (grønn pose) og plastavfallet (blå pose) sorteres ut og går til egen behandling som det har vært gjort en stund nå.

- Forbrenning av restavfallet ved Norcem er en av de mest miljøeffektive måtene vi kan behandle restavfallet på, sier Anne Berit Steinseth, leder for renovasjonsenheten i Skien kommune. Hun fortsetter: - Når varmeenergi benyttes direkte i industrien, får vi ikke energitap ved å transportere den som strøm. I tillegg har vi ikke noen miljøproblemer med asken, for den benyttes i sementproduksjonen.

Problemet med å legge denne type avfall på deponi, er at den hissige drivhusgassen metan dannes når matrester og lignende brytes ned i deponiet. Metan er har en klimavirkning som er 21 ganger kraftigere enn CO2. Det anslås at pr i dag kommer ca. 2,5% av Norges samlede klimagassutslipp fra deponier. Som følge av de nye reglene forventes det at utlippene reduseres med ca. to tredjedeler.

Les mer på SFTs nettsider

Klikk her for å lese alle utgaver av RiG-posten.

Bjorstaddalen gjenvinningsstasjon
Man - ons og fre: 07:30 - 15:30
Tor: 07:30 - 19:00

Rødmyr gjenvinningsstasjon
Pasadalen gjenvinningsstasjon
Man - Fre: 07:00 - 19:30
Lør: 09:00 - 17:00

Eik gjenvinningsstasjon
Tir: 07:00 - 19:00
Tor: 07:00 - 19:00

Vær obs på endringer i forbindelse med helligdager. Les mer her: Gjenvinningsstasjoner

 

Grensen for hvilke kjøretøyer som tillates på mottakene er satt ved kjøretøyer med totalvekt 3.500 kg. Lastebiler og traktorer ingen adgang.

 

Sorteringsguide

Renovasjon i Grenland er nå også på Instagram. Følg oss der for å få med deg oppdateringer, konkurranser og nyttige tips og triks for å gjøre hverdagen bittelitt mer miljøvennlig.
 

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.