Hopp til hovedinnholdet

Kildesortering av plast er et godt miljøtiltak

Oslo 2. mars 2010: Avfall Norge mener at kildesortering og materialgjenvinning av plastemballasje lønner seg for miljøet. Materialgjenvinning av plast reduserer CO2-utslipp for hver kilo plast som gjenvinnes og er et viktig miljøtiltak.

Beregningen Avfall Norge viser til gjelder materialgjenvinning fremfor forbrenning med energiutnyttelse, og tar også for seg utslipp knyttet til hele gjenvinningskjeden – inkludert transport av avfallet. Kildesortering og materialgjenvinning av plastemballasje reduserer CO2-utslippene med 1,8-2,8 kilo for hver kilo plast som materialgjenvinnes. Miljøregnskapet er godt dokumentert i en rapport fra Østfoldforskning som viser klimaregnskap for avfallshåndtering.

Anne Grete Bruvold fra SSB hevder i en artikkel på Forskning.no at det ikke lønner seg å kildesortere og materialgjenvinne plast. - Norske kommuner skal samle inn og behandle det avfallet innbyggerne genererer på en mest mulig brukervennlig og miljøeffektiv måte, sier Håkon Jentoft, direktør i Avfall Norge. - Plasten vi snakker om her, har allerede oppstått som avfall. Spørsmålet blir da hvorvidt det er mest lønnsomt for miljøet å materialgjenvinne plasten eller sende den til energiutnyttelse ved forbrenning. Livsløpsanalyser viser at det er miljøvennlig at plastavfallet kommer inn i kretsløpet og at det lages nye plastprodukter. At avfallet faktisk allerede har oppstått, er en realitet Bruvold ikke tok med i sin beregning, avslutter Jentoft.

Materialgjenvinning er bedre for miljøet enn dagens energigjenvinning, uansett behandlingsmåte. Økt grad av kildesortering vil gi ytterligere reduserte klimagassutslipp.
Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) har i rapporten Klimakur 2020 forslått tiltak for å redusere Norges klimagassutslipp. Klif har her forslått å øke materialgjenvinningen av plast, nettopp fordi dette er et godt miljøtiltak.

Klikk her for å lese alle utgaver av RiG-posten.

Bjorstaddalen gjenvinningsstasjon
Man - ons og fre: 07:30 - 15:30
Tor: 07:30 - 19:00

Rødmyr gjenvinningsstasjon
Pasadalen gjenvinningsstasjon
Man - Fre: 07:00 - 19:30
Lør: 09:00 - 17:00

Eik gjenvinningsstasjon
Tir: 07:00 - 19:00
Tor: 07:00 - 19:00

Vær obs på endringer i forbindelse med helligdager. Les mer her: Gjenvinningsstasjoner

 

Grensen for hvilke kjøretøyer som tillates på mottakene er satt ved kjøretøyer med totalvekt 3.500 kg. Lastebiler og traktorer ingen adgang.

 

Sorteringsguide

Renovasjon i Grenland er nå også på Instagram. Følg oss der for å få med deg oppdateringer, konkurranser og nyttige tips og triks for å gjøre hverdagen bittelitt mer miljøvennlig.
 

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.