Hopp til hovedinnholdet

Helse- og miljøsmart når du julehandler

Shopper du smart, kan du spare både helsa og miljøet. Ellen Hambro er direktør i Klima- og forurensnings-direktoratet. Her er hennes tips til julehandelen.

Se bilag fra Klima- og forurensningsdirektoratet om farlige stoffer i julegavene
(åpne i PDF eller åpne i Flash)

Gå på svanejakt. Det enkleste rådet er å jakte på produkter med de offisielle miljømerkene Svanen og Blomsten. Disse varene er grundig testet og er blant de aller mest helse- og miljøvennlige i sin kategori.

Vær en krevende kunde. Handelsnæringen har ansvaret for at det de selger er trygt og lovlig, og de er pålagt å ha kunnskap om varenes innhold og miljømessige egenskaper. Så spør i butikken om produktet inneholder helse- eller miljøskadelige stoffer. Loven gir deg rett til å få svar, enten fra forhandler, importør eller produsent. Slike krevende kunder gjør butikkene mer krevende overfor importører og produsenter – som i sin tur vil lage tryggere og mer miljøvennlige produkter for å vinne markedsandeler.

Den forbrukermakten som krevende kunder utgjør, er et effektivt supplement til myndighetenes arbeid. Vi stiller strenge miljøkrav, og vi drar på tilsyn for å se om kravene overholdes. Men forbrukermakten er stor, og press fra begge kanter gjør arbeidet mer effektivt.

Ikke kjøp søppel. Velg god kvalitet og noe som du vet mottakeren blir glad for. Mange barn drukner i gaver på julaften, og alt for mye ender raskt i søpla. En veldig miljøvennlig og personlig gave kan være å gi bort en opplevelse eller en tjeneste, for eksempel en teaterbillett, bowlingbesøk eller tilbud om å sitte barnevakt noen kvelder.

Sjekk Erdetfarlig.no. På nettstedet Erdetfarlig.no får du vite mer om rettighetene dine som kunde og hjelp til å finne trygge produkter. Her kan du også lese om verstingstoffene som finnes i vanlige forbrukerprodukter, og du får hjelp til å sortere avfall riktig. Hent gjerne opp nettstedet via mobilen når du er i butikken.

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) har laget et bilag som kommer ut med Aftenposten i dag. Der får du mange andre gode miljøtips, både fra oss i Klif og fra andre.

Med ønske om en god jul!

Ellen Hambro
direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet

Les artikkelen på www.klif.no

Klikk her for å lese alle utgaver av RiG-posten.

Bjorstaddalen gjenvinningsstasjon
Man - ons og fre: 07:30 - 15:30
Tor: 07:30 - 19:00

Rødmyr gjenvinningsstasjon
Pasadalen gjenvinningsstasjon
Man - Fre: 07:00 - 19:30
Lør: 09:00 - 17:00

Eik gjenvinningsstasjon
Tir: 07:00 - 19:00
Tor: 07:00 - 19:00

Vær obs på endringer i forbindelse med helligdager. Les mer her: Gjenvinningsstasjoner

 

Grensen for hvilke kjøretøyer som tillates på mottakene er satt ved kjøretøyer med totalvekt 3.500 kg. Lastebiler og traktorer ingen adgang.

 

Sorteringsguide

Renovasjon i Grenland er nå også på Instagram. Følg oss der for å få med deg oppdateringer, konkurranser og nyttige tips og triks for å gjøre hverdagen bittelitt mer miljøvennlig.
 

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.