Hopp til hovedinnholdet

Din gamle mobiltelefon inneholder gull!

Gull har gode strømførende egenskaper og benyttes i flere elektriske produkter. Derfor gjenvinnes det også hvert år noen kilo gull fra EE-avfallet Elretur samler inn. I fjor ble det gjenvunnet hele 60 kilo gull fra det elektriske avfallet Elretur samlet inn fra forhandlere og kommunale gjenvinningsstasjoner i hele Norge.

Det er først og fremst i mobiltelefoner og høyverdige kretskort at det er noe gull å hente ut av EE-avfall. Av 25 000 tonn høyverdige kretskort kan man få 2-3 kilo gull, som igjen kan lages om til å bli gifteringer - eller OL-medaljer. En del av de edle metallene som Marit Bjørgen og Petter Northug fikk med seg hjem fra Vancouver kom fra gjenvunnet EE-avfall.

Klimamessig er det også store gevinster å hente på å gjenvinne gull. Ett tonn drivverdig gullmalm inneholder typisk 1-5 gram gull, mens ett tonn avdankede mobiltelefoner i beste fall kan inneholde så mye som 150 gram gull. Det sier seg selv at det er mye mer lønnsomt å gjenvinne EE-avfall etter å ha sett på disse tallene - samtidig som det kreves veldig mye mindre energi for å gjenvinne gull fra EE-avfall sammenlignet med å utvinne gull fra gullmalm. (Kilde: www.elretur.no)

I tillegg til dette verdifulle metallet inneholder mobiler og annet EE-avfall en mengde miljøgifter som er farlig for natur, dyr og mennesker. Bare det i seg selv er en god nok grunn til å levere inn EE-avfallet til godkjente mottak for riktig viderebehandling.

EE-avfall kan du levere gratis tilbake til butikk som selger tilsvarende produkter, eller på avfallsanleggene i kommunen.

 

Klikk her for å lese alle utgaver av RiG-posten.

Sorteringsguide

Bjorstaddalen gjenvinningsstasjon
Man - ons og fre: 07:30 - 15:30
Tor: 07:30 - 19:00

Rødmyr gjenvinningsstasjon
Pasadalen gjenvinningsstasjon
Man - Fre: 07:00 - 19:30
Lør: 09:00 - 17:00

Eik gjenvinningsstasjon
Tir: 07:00 - 19:00
Tor: 07:00 - 19:00

Vær obs på endringer i forbindelse med helligdager. Les mer her: Gjenvinningsstasjoner

 

Grensen for hvilke kjøretøyer som tillates på mottakene er satt ved kjøretøyer med totalvekt 3.500 kg. Lastebiler og traktorer ingen adgang.

 

Renovasjon i Grenland er nå også på Instagram. Følg oss der for å få med deg oppdateringer, konkurranser og nyttige tips og triks for å gjøre hverdagen bittelitt mer miljøvennlig.
 

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.