Hopp til hovedinnholdet

Avgiftspolitikk sender mer norsk avfall til Sverige

Forbrenningsanlegg - Østfold Energis anlegg ved Rakkestad

Det går to vogntog i timen, hele døgnet, hver dag, hele året med avfall til forbrenning fra Norge til Sverige. Mye av forklaringen ligger i at svenskene har lavere avgifter på forbrenning, og at det det derfor lønner seg å sende avfallet til söta bror.

Norske forbrenningsanlegg betaler en forbrenningsavgift. Avgiften er ment å skape mindre forurensning ved at den er gradert: jo lavere utslipp av skadelige stoffer, jo lavere blir avgiften.

I Sverige, derimot, er den tidligere forbrenningsavgiften nå fjernet. I et åpent marked, skaper dette en enorm eksport av norsk avfall til Svenske forbrenningsovner.

I tillegg til den økte transporten som medfører CO2 utslipp og andre miljøulemper, skaper dette problemer for norske forbrenningsanlegg som blir stående uten sin råvare – avfall. Kapasiteten i det norske forbrennigs-markedet er under sterk økning, på grunn av at det fra 1. juli i år er blitt forbudt å legge avfall fra husholdningene på deponi. Mange av de anleggene som er etablert eller er under etablering kan få store problemer med å overleve hvis tilgangen på avfall blir så dårlig som det nå kan virke.

Løsningen på problemet virker å være at norske myndigheter enten må begrense adgangen til å eksportere avfall (det har de myndighet til å gjøre), eller de må legge om eller fjerne forbrenningsavgiften.

Les mer hos avfall Norge.

(Bildet viser Østfold Energis forbrennnigsanlegg ved Rakkestad i Østfold)

Klikk her for å lese alle utgaver av RiG-posten.

Bjorstaddalen gjenvinningsstasjon
Man - ons og fre: 07:30 - 15:30
Tor: 07:30 - 19:00

Rødmyr gjenvinningsstasjon
Pasadalen gjenvinningsstasjon
Man - Fre: 07:00 - 19:30
Lør: 09:00 - 17:00

Eik gjenvinningsstasjon
Tir: 07:00 - 19:00
Tor: 07:00 - 19:00

Vær obs på endringer i forbindelse med helligdager. Les mer her: Gjenvinningsstasjoner

 

Grensen for hvilke kjøretøyer som tillates på mottakene er satt ved kjøretøyer med totalvekt 3.500 kg. Lastebiler og traktorer ingen adgang.

 

Sorteringsguide

Renovasjon i Grenland er nå også på Instagram. Følg oss der for å få med deg oppdateringer, konkurranser og nyttige tips og triks for å gjøre hverdagen bittelitt mer miljøvennlig.
 

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.