Hopp til hovedinnholdet

Avfall + kunst = politisk kommentar

Bilene som er innpakket i oransje ekstrasekker og poser til optisk sortering.

Kunstneren Samuel Olou gir oss grunn til å heve øyenbrynene når vi tusler gjennom Bryggeparken i Skien. To bilvrak innpakket i Renovasjon i Grenlands avfallsposer står parkert på plenen. Det gir grunnlag for å tenke over avfall og ressurser i verden, håper kunstneren.

- Jeg håper kunstverket og den sammenhengen det står i skal få folk til å tenke selv. Det er den beste måten å oppleve kunsten på, uten at jeg forklarer den så nøye, sier Samuel Olou på telefon fra Oslo. Han er opprinnelig fra Ghana i Afrika, men bor og jobber i Norge. I fjor mottok han kunstnerstipend fra Skien, og har jobbet i Grenland et års tid.

Selv om kunsten helst skal snakke for seg selv, var vi her i Renovasjon i Grenland nyskjerrige på hva som var tanken bak å dekorere to bilvrak med fargerike ekstrasekker og poser til optisk sortering.

- Ideen kom da jeg flyttet til Skien etter å ha fått stipend her. Etter et par uker fikk vi utdelt posene til å sortere avfall i, og jeg ble imponert over hvor langt man går for å drive miljøvern i her i byen. Det fikk meg til å reflektere blant annet over min egen bakgrunn, sier Olou. Det er nemlig sånn at gamle biler gjerne eksporteres fra Europa til Afrika. Der fungerer de forsåvidt en stund, men så blir de relativt fort til avfall. Ironien er: de oransje ekstrasekkene i Skien må man betale for, altså man betaler for å bli kvitt søpla. I Afrika betaler man for å kjøpe søppel i form av så godt som utrangerte biler, forklarer Olou.

Mener du å si at det er galt med denne eksporten?

- Ikke nødvendigvis. Kanskje det skulle vært en aldersgrense på hva man bør sende ut? Uansett: forurensing er globalt: det angår oss alle uansett hvor vi er og hvor forurensingen skjer. Men paradokset er fortsatt: her betaler vi for å bli kvitt søppel, mens utviklingsland betaler for å kjøpe det.

Avslutningsvis nevner Olou også at han håper kunstverket kan insprirere folk i Skien til å bruke de fargede posene.

Vi skal ikke motsi ham i det.

 

Her kan du se nett-tv innslag om installasjonen og andre av Olous verk.

Her kan du se et 360 graders panoramabilde av installasjonen.

 

Klikk her for å lese alle utgaver av RiG-posten.

Bjorstaddalen gjenvinningsstasjon
Man - ons og fre: 07:30 - 15:30
Tor: 07:30 - 19:00

Rødmyr gjenvinningsstasjon
Pasadalen gjenvinningsstasjon
Man - Fre: 07:00 - 19:30
Lør: 09:00 - 17:00

Eik gjenvinningsstasjon
Tir: 07:00 - 19:00
Tor: 07:00 - 19:00

Vær obs på endringer i forbindelse med helligdager. Les mer her: Gjenvinningsstasjoner

 

Grensen for hvilke kjøretøyer som tillates på mottakene er satt ved kjøretøyer med totalvekt 3.500 kg. Lastebiler og traktorer ingen adgang.

 

Sorteringsguide

Renovasjon i Grenland er nå også på Instagram. Følg oss der for å få med deg oppdateringer, konkurranser og nyttige tips og triks for å gjøre hverdagen bittelitt mer miljøvennlig.
 

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.